SENEDİN YAĞMASI SUÇU

SENEDİN YAĞMASI SUÇU, ZORLA SENET İMZALATMA  Malvarlığına Karşı Suçlar (TCK 148/2)

İçindekiler

Yağma Suçu Nedir? 

Yağma suçu, TCK 148-149’da ele alınan, zilyetliği başkasına ait olan bir malın cebir veya tehdit kullanılmak suretiyle zorla kendi zilyetliğine geçirilmesi ile oluşan, Türk Ceza Kanunu’nun 148. – 150. maddeleri arasında düzenlenen suçtur.  Suçun konusu menkul bir mal olup failin söz konusu menkul malı faydalanmak maksadı ile tehdit veya cebir kullanarak zorla zilyetliğine geçirmesi sonucu yağma suçu oluşacaktır. 

Senedin Yağması Suçu – TCK 148/2

5237 sayılı TCK‟nın 148/2. maddesinde düzenlenen senedin yağması suçu, 765 sayılı eski Türk Ceza Kanunu’nda olduğu gibi ayrı bir maddede, ayrı bir suç olarak düzenlenmemiş, yağma suçunun düzenlendiği 148. Maddeye eklenmiştir. 

Senedin yağması, 765 sayılı  Türk Ceza Kanunu’nun 496. maddesinde, “Her kim, bir kimseyi cebir ve şiddet kullanarak veya şahsen veya malen büyük bir tehlikeye düşüreceği beyanı ile tehdit ederek o kimsenin yahut başkasının zararına hukukça hükmü haiz bir senedi vermeye veya imza etmeye yahut koparıp mahvetmeye mecbur bırakılırsa on seneden yirmi seneye kadar ağır hapis cezasına mahkum olur.” Şeklinde açıklanmış, ayrı bir yağma suçu olarak düzenlenmesine karşın, 5237 sayılı Türk Ceza Kanunu’nun 148/2. Maddesinde senedin yağması suçu; “Cebir veya tehdit kullanılarak mağdurun, kendisini veya başkasını borç altına sokabilecek bir senedi veya var olan bir senedin hükümsüz kaldığını açıklayan bir vesikayı vermeye, böyle bir senedin alınmasına karşı koymamaya, ilerde böyle bir senet haline getirilebilecek bir kağıdı imzalamaya veya var olan bir senedi imha etmeye veya imhasına karşı koymamaya mecbur edilmesi halinde de aynı ceza verilir.” şeklinde açıklanmıştır. Yapılan değişiklik ile suçun maddi unsurunu oluşturan seçimlik hareketler kanun maddesinde sayılarak klasik yağma suçunun işleniş şekli olarak ele alınmıştır. 

Senedin yağması suçunu yağma suçundan ayıran husus suçun konusunun senet olmasıdır. Bu noktada suçun oluşması için yine failin cebir veya tehdit kullanarak maddede sayılı eylemleri gerçekleştirmiş olması aranmaktadır. 

Madde hükmünden anlaşıldığı üzere suçun maddi unsurunu oluşturan hareketler; mağdurun kendisini veya başkasını borç altına sokabilecek bir senedin hükümsüz kaldığını açıklayan bir vesikayı vermeye, böyle bir senedin alınmasına karşı koymamaya, ilerde böyle bir senet haline getirilebilecek bir kağıdı imzalamaya, var olan bir senedi imha etmeye veya imhasına karşı koymamaya mecbur etme şeklinde sayılmıştır. Kanun maddesinde “ilerde böyle bir senet haline getirilebilecek bir kağıdı imzalamaya” denilmek suretiyle mağduru boş bir kağıda imza atmaya zorlama halinde de suçun maddi unsurunun oluşacağı görülmektedir. 

Senedin yağması suçunun manevi unsuru bakımından, failin; mağduru zarara uğratma kastı olması, kendisi adına iktisadi fayda sağlamak maksadı ile hareket etmesi ve senedin borç doğurucu niteliğini bilmesi aranmaktadır. 

Yağma Suçu – Nitelikli Halleri 

 Yağma suçunun;

  • Silahla,
  • Kişinin kendisini tanınmayacak bir hale koyması suretiyle,
  • Birden fazla kişi tarafından birlikte,
  • Yol kesmek suretiyle ya da konutta, işyerinde veya bunların eklentilerinde,
  • Beden veya ruh bakımından kendisini savunamayacak durumda bulunan kişiye karşı,
  • Var olan veya var sayılan suç örgütlerinin oluşturdukları korkutucu güçten yararlanılarak
  •  Suç örgütüne yarar sağlamak maksadıyla,
  • Gece vaktinde,

İşlenmesi halinde, fail hakkında on yıldan onbeş yıla kadar hapis cezasına hükmolunur.

  • Yağma suçunun işlenmesi sırasında kasten yaralama suçunun neticesi sebebiyle ağırlaşmış hallerinin gerçekleşmesi durumunda, ayrıca kasten yaralama suçuna ilişkin hükümler uygulanır.

 

Yağma Suçu – Daha Az Cezayı Gerektiren Hal  

Yağma suçunda ceza indirimi yapılması gereken hal Türk Ceza Kanunu’nun 150. Maddesinde düzenlenmiştir. 

Yağma suçunun;

  • Kişinin bir hukuki ilişkiye dayanan alacağını tahsil amacıyla tehdit veya cebir kullanması halinde, ancak tehdit veya kasten yaralama suçuna ilişkin hükümler uygulanır.
  • Yağma suçunun konusunu oluşturan malın değerinin azlığı nedeniyle, verilecek ceza üçte birden yarıya kadar indirilebilir.

Senedin yağması suçu bakımından ağırlaştırıcı haller geçerli iken hafifletici haller arasında sayılan “değerin azlığı” senetlerin yüksek meblağlı olarak düzenlenmesi nedeniyle genel olarak uygulama alanı bulmamaktadır. 

Senedin Yağması Suçu – Cezası 

Türk Ceza Kanunu’nun 148’inci maddesinde yer alan klasik yağma suçunu işleyen faile 6 yıldan 10 yıla kadar hapis cezası verilmektedir. Türk Ceza Kanunu’nun 149’uncu maddesinde düzenlenen nitelikli yağma suçunun işlenmesi halinde 10 yıldan 15 yıla hapis cezası söz konusudur. Yağma suçunun nitelikli halleri Türk Ceza Kanunu’nun 149. Maddesinde düzenlenirken daha az cezayı gerektiren hal başlığı altında ceza indirimi yapılması gereken haller Türk Ceza Kanunu’nun 150’nci maddesinde düzenlenmiştir. Eylemin 149’uncu maddede sayılan nitelikli hallerden birine uyması halinde hangi bent kapsamına girdiğinin kararda mutlaka gösterilmesi gereklidir.

 

SANDE HUKUK & DANIŞMANLIK

Kesintisiz Hukuki Destek, Yenilikçi ve Dinamik Kadromuzla müvekkillerimize birçok sektörde en yüksek kalitede hizmet vermekteyiz.

Telefon :
+90 (232) 400 22 16

info@sandehukuk.com Pzt.-Cuma 09:00-17:00